Sigla Asociației Nevăzătorilor Brașov

ASOCIAȚIA NEVĂZĂTORILOR DIN ROMÂNIA

FILIALA BRAȘOV

500014 Brașov, Str. Castelului Nr. 106; Telefon / fax: +4-0368-429.123, +4-0268-478.328

E-mail: bvanvr@gmail.com; Web: www.nevazatoribrasov.ro; Cod fiscal: 4317827

Cont: RO23WBAN2511000008500569, SANPAOLO IMI Bank Romania, Suc. Brașov

[ Start ]
[ Prezentare ]
[ Cum să ajuți ]
[ Actualități ]
[ Legături ]

Versiune Română / Romanian Version

/

English Version / Versiune Engleză

 

 

Cine suntem și ce facem

 

 

Înființată în 1961, Asociația Nevăzătorilor Brașov, filială a Asociației Nevăzătorilor din România, este o organizație neguvernamentală de utilitate publică cu caracter social-cultural, educativ, sportiv și umanitar, bazată în principal pe voluntariat. Promovând permanent principiile deplinei libertăți și democrații, Asociația Nevăzătorilor Brașov acționează pentru integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere în viața economică, socio-profesională, cultural-artistică și sportivă a județului.

Membrii asociației pot fi aleși în funcțiile și organele de conducere ale acesteia, atât la nivel de filială cât și la nivel național, având totodată drept de vot la aceste alegeri. Astfel pot influența atât direct cât și prin reprezentanții aleși acțiunile și politicile ce le determină soarta, având șansa de a face parte dintr-o organizație unică în țară, formată din peste 81.000 de membrii, condusă de nevăzători, pentru nevăzători.

  Președintele Virgil Lazăr în fața sediului filialei

Filiala deține un sediu în Brașov și două cluburi pentru nevăzători, în Brașov și Făgăraș

 

Activitățile desfășurate de filială în beneficiul membrilor ei se împart în trei categorii principale, după cum urmează:

 

Calculatoarele noului internet cafe sunt dotate cu cititoare de ecran și sintetizatoare vocale

Filiala a înființat primul internet cafe pentru nevăzători din țară, în incinta sediului propriu

 
  • Activități de sprijin – servicii de asistență și reprezentare, asistență în procurarea bunurilor adaptate pentru nevăzători, cursuri de perfecționare și reorientare profesională;

  • Activități de socializare – competiții de cunoștințe generale, literare și sportive, întâlniri, evenimente sociale, serbări, excursii și schimburi de experiență organizate fie de către filială, fie cu sprijinul acesteia;

  • Activități de asigurare a accesului la informație – acces gratuit la biblioteca electronică și internet cafe-ul filialei, oferirea de publicații adaptate nevăzătorilor la prețuri minime.

Detalii despre fiecare categorie de activități puteți găsi mai jos. Pentru alte informații și înscrieri vă rugăm să luați legătura cu filiala noastră, folosind informațiile de contact din antetul paginii.

 

Activități de sprijin

Filiala oferă servicii de sprijin direct, asistență și reprezentare pentru toți membrii ei, în vederea obținerii drepturilor legale, încadrării în muncă, îmbunătățirii calității vieții și a gradului de integrare socială a acestora, respectiv pentru orientarea minorilor către școlile speciale. Totodată filiala asigură consiliere psihologică și legislativă pentru membrii doritori și aparținătorii acestora.

Membrii au posibilitatea de procura prin intermediul filialei, la prețuri minime, fără adaos comercial și subvenționate de asociație, bastoane albe fixe și pliabile, ceasuri cu voce de mână și de masă, jocuri de șah și table adaptate pentru nevăzători. De asemenea filiala sprijină membrii în procurarea, instalarea și configurarea programelor necesare pentru a face utilizarea calculatoarelor personale deținute de aceștia accesibilă nevăzătorilor.

La nivelul asociației naționale sunt organizate periodic cursuri de perfecționare și reorientare profesională pentru membrii adulți, absolvenților oferindu-se certificate cu recunoaștere națională. În cazul cursurilor organizate în alte localități decât cea în care locuiesc participanții, asociația asigură cazarea și masa acestora la costuri minime.

 

Activități de socializare

Asociația organizează anual competiții de cunoștințe generale, literare și sportive. Acestea sunt deschise tuturor membrilor, participarea acestora fiind gratuită. Bibliografia necesară pregătirii pentru concursurile de cunoștințe generale și literare, pe casetă, CD și în format electronic, respectiv echipamentul necesar la competițiile sportive este asigurat gratuit de către asociație. Competițiile individuale se desfășoară în general pe trei faze (pe filială, regională, națională), în timp ce competițiile de echipă au două faze (regională și națională). Asociația acoperă cheltuielile de pregătire, deplasare, cazare și masă ale tuturor participanților la competiții, asigurând premii substanțiale câștigătorilor de la toate fazele de desfășurare ale acestora.

 

Voluntarii asociației alături de copii nevăzători la serbarea Pomului de Crăciun

Voluntarii asociației alături de copii la serbarea Pomului de Crăciun

 

Lista competițiilor include concursurile „Pe meridianele lumii” (cultură generală), „Prietenii cărții braille” (cultură generală pentru cititorii de cărți în braille), un nou concurs destinat femeilor nevăzătoare, pe teme de cosmetică și modă, două concursuri anuale de creație literară destinate autorilor nevăzători și campionatele naționale de șah și popice. Menționăm că cei mai buni șahiști au posibilitatea de a fi selecționați în prestigioasa echipa națională a nevăzătorilor, care a ocupat locul 7 la ultima olimpiadă și locul 5 la ultima cupă mondială din domeniu.

Pentru întâlniri și evenimente sociale filiala deține Cluburi de Nevăzători în Brașov și Făgăraș, care se pun gratuit la dispoziția membrilor sau grupurilor de membrii, la cererea acestora. De asemenea filiala organizează excursii și schimburi de experiență cu alte filiale, în funcție de solicitările primite de la membrii și de interesul manifestat de aceștia, prețurile fiind menținute la un nivel minim prin negocierea cu furnizorii și prin subvenționarea lor din sponsorizări și donații.

Filiala organizează în fiecare an serbări de Crăciun, Paști și Ziua Copilului, atât pentru copii membrii cât și pentru copii membrilor. Aceste serbări sunt organizate cu ajutorul voluntarilor, cadourile, mâncarea și sucurile fiind asigurate gratuit de către asociație, cu sprijinul sponsorilor și donatorilor.

Activități de asigurare a accesului la informație

Filiala pune gratuit la dispoziția membrilor o bibliotecă audio de 1.200 de volume (pe casete și CD-uri) și una braille de 600 de volume, ambele aflate în continua expansiune. Volumele braille și pe casete pot fi împrumutate de către membrii, iar cele pe CD pot fi ascultate gratuit în internet cafe-ul filialei sau sunt multiplicate pentru cei interesați, la un tarif minim.

Tot prin intermediul filialei membrii asociației au acces la prețuri minime, subvenționate, la publicațiile acesteia și ale organizațiilor partenere, publicații ce includ revistele audio „Impact” și „Radar” editate lunar, pe CD, în format mp3 și revista „Litera noastr㔠care apare tot lunar în braille și trimestrial în scris obișnuit.

Internet cafe-ul filialei, dotat cu calculatoare care înglobează tehnologii de ultimă oră pentru a permite operarea lor de către nevăzători, oferă membrilor în mod gratuit o conexiune internet de mare viteză și acces la aplicații de navigare, poștă electronică, mesagerie instant și telefonie prin internet.

Legături utile

© 2006 Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov. Web design: Lavinia Bobu și Eddie Toth.