Sigla Asociației Nevăzătorilor Brașov

ASOCIAȚIA NEVĂZĂTORILOR DIN ROMÂNIA

FILIALA BRAȘOV

500014 Brașov, Str. Castelului Nr. 106; Telefon / fax: +4-0368-429.123, +4-0268-478.328

E-mail: bvanvr@gmail.com; Web: Dating romania ; Cod fiscal: 4317827

Cont: RO23WBAN2511000008500569, SANPAOLO IMI Bank Romania, Suc. Brașov

[ Start ]
[ Prezentare ]
[ Cum să ajuți ]
[ Actualități ]
[ Legături ]

Versiune Română / Romanian Version

/

English Version / Versiune Engleză

 

 

Gripa aviară - întrebări frecvente

25 mai 2006, Brașov

 

 

Ce este gripa aviară?

Gripa aviară este o infecție virală care afectează în primul rând păsările (pui, rațe, gâște, etc., atât speciile domestice cât și cele migratoare), dar uneori și alte specii cum ar fi porcii și tigrii. Există multe tulpini și varietăți de viruși ai gripei aviare. Acestea sunt o subgrupă a virușilor gripei, subgrupă ce include virusul care provoacă apariția gripei sezoniere în rândul oamenilor de pe întregul glob în fiecare an.

Cum se transmite gripa aviară?

Gripa aviară se transmite în special prin păsări de curte infectate, cum ar fi găinile sau rațele. Persoanele care au un contact direct cu animale infectate se pot infecta cu virusul și se pot îmbolnăvi. Trebuie sa evitați inhalarea penelor, materialelor fecale și a altor lichide biologice provenite de la păsările de curte și trebuie să vă spălați întotdeauna pe mâini după contactul cu păsările domestice.

  Păsările infectate sunt sacrificate pentru a preveni răspândirea gripei

Gripa aviară pune comunitatea globală în fața unor provocări unice și fără precedent

 

De ce este gripa aviară periculoasă?

Statistic, virusul gripei aviare ucide 40-60% din populația infectată, deci este foarte agresiv, provocând îngrijorare majoră și teamă în comunități, în sectoarele alimentare și agricole, în sistemele sanitare și pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Forma H5N1 a virusului, care face ravagii în rândul păsărilor domestice din multe țări ale Asiei de Sud-est încă din 2003, răspândindu-se de curând în Asia de Sud, Europa, Africa și Orientul Mijlociu, are potențialul de a muta în variante și mai periculoase sau într-o variantă umană. În acest caz ar putea declanșa epidemii globale de proporții (pandemii).

Ce este pandemia de gripă și de ce ar trebui să mă preocupe?

Pandemia de gripă este un termen folosit pentru a descrie o epidemie mondială de gripă. Acesta înseamnă că virusul apare într-o locație și se răspândește foarte repede pe întregul glob. În ultimul mileniu acest lucru s-a petrecut de trei ori:

 

Virusul gripei aviare

Virusul gripei aviare este foarte agresiv, ucigând 40-60% dintre cei infectați

 
  • 1918 – Pandemia de gripă spaniolă a infectat 20% din populația lumii (20-40 milioane de morți)

  • Pandemiile din 1957 și 1968 au fost mai puțin grave, dar totuși au provocat multe decese în lumea întreagă

Este pe cale să se întâmple din nou?

Tulpina de gripă aviară care circulă în prezent în părți ale Asiei este înalt patogenă, ceea ce înseamnă că este foarte contagioasă pentru păsări și mortală pentru pui. La oameni, boala este foarte severă și 40-60% din cei infectați mor. Este apropiată de Ebola, ceea mai periculoasă boală infecțioasă cunoscută.

Oamenii de știință și OMS consideră că lumea se află mai aproape de o pandemie decât a fost în ultimii 50 de ani. Un virus pandemic este foarte contagios și se poate răspândi rapid într-un interval scurt de timp.

 

Simptomele gripei aviare?

Simptomele gripei aviare sunt foarte asemănătoare gripei normale de sezon. Simptomele principale sunt:

  • febră (peste 38º C)

  • dureri musculare

  • tuse accentuată

  • respirație greoaie

  • stare de oboseală

Este consumul de pui sau ouă sigur?

Nu există nici un risc legat de mâncarea produselor avicole bine gătite. Puii și ouăle trebuie gătite în așa fel încât în mâncare să nu existe părți sau sucuri crude. Ouăle trebuie fierte tari sau prăjite complet și niciodată nu trebuie consumate crude. Manipularea puilor congelați care s-au dezghețat nu este 100% sigură deoarece virusul poate supraviețui. Este recomandată spălarea mâinilor cu săpun și curățarea suprafeței de lucru cu apă și detergent după manipularea și/sau prepararea cărnii și organelor de pasăre decongelate.

Ce se mai poate face pentru protecția împotriva infecției cu gripa aviară (sau tratarea acesteia)?

 

  1. Măsurile de igienă elementare, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și acoperirea gurii când tușiți, sunt în general suficiente pentru prevenirea transmiterii bolilor, incluzând gripa aviară și cea umană.

  2. În mod specific pentru gripa aviară, evitați contactul cu păsări de curte bolnave sau moarte și asigurați-vă întotdeauna că ouăle și carnea de pasăre sunt bine gătite. Virusul gripei este ucis la temperaturi de gătire ce depășesc 70º C.

Dacă apare o pandemie de gripă, s-ar putea să vi se ceară să evitați locurile aglomerate (cum ar fi piețele) și să nu mai mergeți la muncă pentru a evita transmiterea bolii. Vi se recomandă respectarea regulilor elementare de igienă și să vă asigurați că există măști disponibile. Mai ales dacă este pandemie, măștile vă vor proteja de la contactarea bolii când trebuie să ieșiți în public. Măștile purtate corespunzător vă protejează de asemenea familia, dacă dvs. sau un alt membru al familiei s-a infectat.

  Harta zonelor cu păsări infectate

Harta zonelor în care a fost semnalată apariția gripei aviare la păsări domestice sau sălbatice până în data de 22 mai 2006 (sursa: OMS)

 

Există un vaccin împotriva gripei aviare?

Nu, nu există nici un vaccin împotriva gripei aviare pentru oameni, doar pentru păsări de curte. Vaccinurile se află în curs de dezvoltare, dar încă nici un vaccin nu s-a dovedit sigur și eficient pentru oameni. Se lucrează la prototipurile de vaccin, dar va dura câteva luni până când acestea se vor putea produce în cantități suficiente și până la momentul respectiv s-ar putea să nu mai fie eficiente împotriva gripei aviare din cauză că virusul acesteia își schimbă frecvent compoziția genetică. Vaccinele gripei pentru oameni sunt dezvoltate în mod normal prin folosirea de ouă fertilizate. În cazul gripei aviare acest lucru nu funcționează, deoarece virusul este atât de letal încât ucide embrionul de pui.

Vaccinurile sunt disponibile doar pentru gripa sezonieră obișnuită. Eficacitatea generală a protecției împotriva îmbolnăvirii oferite de acestea este de aproximativ 70%. Totuși persoanele imunizate care contactează gripa au tendința de a contacta o formă (mult) mai ușoară. Există doar câțiva producători de vaccin (Marea Britanie, Franța și procentaje relativ mici produse în Statele Unite, Canada și Japonia). În prezent capacitatea maximă de producție este de numai 300 milioane doze, suficiente pentru a proteja doar aproximativ 5% din populația lumii. Acest fapt necesită alegerea cu grijă a grupurilor țintă.

Nota 1: Există un vaccin pentru emisfera nordică și unul pentru emisfera sudică. Vă rugăm să consultați un medic pentru a afla care vă este potrivit.

Nota 2: Persoanele foarte tinere, cele cu boli cronice, lucrătorii din sistemul sanitar și cei cu vârsta peste 50 de ani ar trebui sa constituie grupurile țintă prioritare pentru imunizare imediată.

Nota 3: Vaccinul împotriva gripei umane va oferi o protecție foarte mică sau deloc împotriva gripei aviare, dar va evita confundarea cazurilor de gripă aviară cu cele de gripă umană.

De ce există motive de îngrijorare?

Virusul gripei aviare își schimbă des compoziția genetică; poate deveni mai agresiv și mai infecțios pentru oameni. Îi lipsește capacitatea de a repara orice deteriorare a materialului genetic propriu, deci orice malformație genetică va fi moștenită de urmașii săi. Mai mult decât atât, încorporează material genetic de la alți viruși, schimbându-si de asemenea comportamentul. Este exact ceea ce s-a întâmplat și în cazul pandemiilor globale de gripă din anii 1957 și 1968.

Momentan principala îngrijorare este că tulpina de gripă aviară va dezvolta capacitatea de a se transmite de la om la om prin tuse, strănut și contact apropiat cu persoane infectate. Până în prezent nu există nici o dovadă concretă că acest lucru s-ar fi întâmplat, dar dacă se va produce, se va transforma într-o pandemie în câteva săptămâni dacă nu se reușește izolarea rapidă la sursă.

Legături utile

  • Ministerul Sănătății

© 2006 Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov. Web design: Lavinia Bobu și Eddie Toth.