Apăsați aici pentru a descărca broșura în format PDF (308 KB)
Cum să ghidați un nevăzător
Linii de conduită ce cuprind sugestii cu privire la asistarea persoanelor cu deficiențe de vedere
Sigla Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov

Interacționare

 

Deși persoanele cu deficiențe de vedere apreciază atenția acordată ca oricare dintre noi, totuși doresc ca prietenii lor și alte persoane să se comporte natural cu ele și să nu fie exagerat de grijulii. Rețineți de asemenea că pentru unele persoane contactul fizic poate fi o problemă datorită culturii sau sexului lor, sau datorită faptului că doresc să-și protejeze spațiul personal. Proprietarii de câini ghid s-ar putea să se bucure de o independență sporită datorită acestora, dar tot doresc să fie tratați normal. Tratați oamenii cu deficiențe de vedere la fel cum ați trata pe oricine altcineva. Ei fac aceleași lucruri pe care le faceți și dvs., dar uneori folosesc tehnici diferite.

Niciodată să nu vă repeziți la un nevăzător și să-l speriați apucându-i brațul. Dacă cineva pare să aibă nevoie de asistență, întrebați. Persoana vă va spune dacă este într-adevăr așa. Dacă persoana respectivă e pe cale să întâlnească o situație primejdioasă exprimați-vă temerile într-o manieră calmă și clară. Nu apucați persoana, exceptând cazul în care se află într-un pericol imediat. Nu vă fie teamă să vă declarați lipsa de experiență în asistarea nevăzătorilor și să cereți persoanei ghidate sfaturi despre cum v-ați putea îmbunătăți. Dacă persoana care pare să aibă nevoie de ajutor folosește un câine ghid apropiați-vă de ea din partea opusă câinelui (în mod obișnuit dreapta). Câinele ghid se va afla de obicei pe stânga. În nici un fel de împrejurare nu împingeți nevăzătorul, nu-l întoarceți, nu apucați câinele ghid sau hamul acestuia. Asta va deruta câinele și va speria nevăzătorul.

Luați în considerare faptul că majoritatea persoanelor nevăzătoare nu suferă de nici un fel de alte deficiențe pe lângă cele de vedere, fiind persoane normale din punct de vedere intelectual. Pierderea vederii nu înseamnă pierderea intelectului. Este foarte important să mențineți o comunicare verbală constantă cu persoana pe care o ghidați. Fiți întotdeauna foarte receptivi la indicațiile date de persoana ghidată cu privire la preferințele acesteia.

Nu este necesar să ridicați vocea sau să vorbiți mai rar decât în mod obișnuit, întrucât persoanele cu deficiențe de vedere nu suferă în general și de deficiențe de auz (nevoile persoanelor care suferă atât de deficiențe de vedere cât și de auz sunt tratate pe pagina „Copii și cazuri speciale”). Dacă ați fi nevăzător, ați vrea să vi se vorbească pe un ton normal. Faptul că țipați la ea nu va îmbunătăți vederea unei persoane.

La intrarea într-o încăpere în care se află și un nevăzător identificați-vă. Adresați-vă persoanei folosindu-i numele, pentru ca aceasta să știe că vorbiți cu ea. Ca însoțitor, spuneți-i întotdeauna persoanei ghidate dacă veți pleca, chiar și pentru un interval scurt de timp. Evitați să lăsați singură într-un spațiu o persoană cu deficiențe de vedere, pentru că asta o poate dezorienta. Puneți persoana în contact cu cineva sau ceva, cum ar fi un obiect de mobilier, o balustradă sau un perete.

Este de ajutor dacă prezentați și celelalte persoane care se află cu dvs. Informații adiționale, cum ar fi de exemplu cele despre prezența unor copii, câini sau pisici în încăpere, sunt de asemenea benefice. Dacă sunteți vizitat de o persoană cu deficiențe de vedere, este important să o orientați în împrejurimi. Indicați-i necesitățile importante, cum ar fi baia, toaleta, etc.

Lăsați ușile complet deschise sau complet închise; ușile și dulapurile pe jumătate deschise sunt extrem de periculoase. Nu rearanjați mobila sau lucrurile personale ale unui nevăzător fără a-l anunța.

Dacă se deplasează într-un mediu străin o persoană cu deficiențe de vedere poate solicita indicații. Într-o asemenea situație încercați să dați instrucțiuni verbale exacte și utilizabile, descriind direcția de urmat – faptul că arătați în direcția corectă și spuneți „se află încolo” nu este de ajutor. Și amintiți-vă să spuneți când plecați, căci altfel ați putea lăsa pe cineva vorbind unui spațiu gol! Sfatul următor poate părea exagerat, însă fiți atent să vorbiți direct persoanei nevăzătoare, nu însoțitorului sau câinelui acesteia.

Ați putea să întrebați persoana care v-a cerut ajutorul dacă dorește să-i dați indicații pe baza punctelor cardinale sau a schimbărilor de direcție care trebuie făcute. De exemplu: „mergeți două blocuri spre nord, apoi o luați spre est” sau „o luați spre stânga, mergeți două blocuri, apoi vă întoarceți spre dreapta”. Fiecare persoană are propria manieră de interpretare a indicațiilor și de obicei le va solicita în formatul pe care îl preferă.

Nu distrageți niciodată un câine ghid când este în ham sau lucrează. Iubitorii de câini au un impuls natural de a mângâia câinii ghid căruia trebuie să-i reziste. Câinii sunt animale prietenoase cărora le place să fie mângâiate, să se joace și să se zbenguie, însă întotdeauna trebuie să întrebați în prealabil proprietarul. Cereți permisiunea proprietarului înainte de a atinge un câine ghid și chiar înainte să-l priviți în ochi pe acesta. Schimbul de priviri poate distrage atenția câinelui, deci întotdeauna interacționați cu persoana, nu cu câinele. Lăsarea hamului de către proprietar pe spatele câinelui este o indicație a faptului că nevăzătorul ar putea aprecia ajutorul dvs. pentru a se orienta.

Nu oferiți niciodată mâncare unui câine ghid. Proprietarul se ocupă foarte atent de alimentația câinelui ghid. Animalul este bine hrănit și își face treaba cel mai eficient când este urmată dieta recomandată. Câinele ghid ar trebui să primească orice fel de mâncare exclusiv de la proprietar.

Oamenii cu deficiențe de vedere fac aceleași lucruri pe care le faceți și dvs., dar uneori folosesc tehnici diferite

Oamenii cu deficiențe de vedere fac aceleași lucruri pe care le faceți și dvs., dar uneori folosesc tehnici diferite

 

Ușile și dulapurile pe jumătate deschise sunt extrem de periculoase

Ușile și dulapurile pe jumătate deschise sunt extrem de periculoase

 

Adresați-vă direct persoanei nevăzătoare, nu însoțitorului sau câinelui acesteia

Adresați-vă direct persoanei nevăzătoare, nu însoțitorului sau câinelui acesteia

© 2006-2007 Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov; Web design: Elena Bloj și Eddie Toth.