Apăsați aici pentru a descărca broșura în format PDF (308 KB)
Cum să ghidați un nevăzător
Linii de conduită ce cuprind sugestii cu privire la asistarea persoanelor cu deficiențe de vedere
Sigla Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov

Tehnici de bază

 

Există trei opțiuni de bază care le sunt disponibile persoanelor cu deficiențe de vedere pentru a se deplasa independent în mod eficient și sigur – asistent văzător, baston alb sau câine ghid. Combinații ale ultimelor două sunt de asemenea folosite în mod comun în situații specifice.

De obicei persoanele cu deficiențe de vedere și-au gândit și planificat ruta în avans. Dar deseori apar indicii sonore care nu pot fi anticipate, cum ar fi lucrări de construcție sau biciclete care se deplasează pe trotuar. În aceeași manieră în care dvs. vă uitați împrejur să vedeți ce se află în preajmă, o persoană cu deficiențe de vedere ascultă să audă indicii sonore. Zgomotele puternice, cum ar fi cele produse de camioane, trenuri sau mașini de tuns iarba pot masca indiciile sonore care sunt normale pentru o persoană cu deficiențe de vedere.

Persoanele care folosesc o tehnică corespunzătoare țin bastonul în poziție centrală față de corp, aproximativ la înălțime taliei, pendulându-l în cadență de la stânga la dreapta pe măsură ce se deplasează. Cu această metodă bastonul curăță calea de deplasare aproximativ doi pași înainte. Cum cel care ține bastonul îl mișcă în arc de la stânga la dreapta, se asigură că nu există obstacole în cale pe toată lățimea corpului. Un dezavantaj major al bastonului alb este inabilitatea acestuia de a avertiza asupra obstacolelor aflate la nivelul capului, cum ar fi crengile joase.

Dacă vedeți pe cineva care credeți că necesită asistență oferiți-vă ajutorul și prezentați-vă. Nu fiți de părere că ar trebui să așteptați să se ofere altcineva înainte. Dacă oferta vă este acceptată întrebați persoana respectivă unde ar dori să ajungă și cum ar dori să fie ghidată. Asigurați-vă că aveți suficient timp la dispoziție pentru a asista persoana respectivă. Întrebați-o dacă dorește să vă prindă de braț. Persoana vă va prinde brațul stâng chiar deasupra cotului, iar în cazul în care are un câine ghid va da drumul mânerului hamului pentru a-i semnala acestuia că temporar este liber.

Unele persoane ar putea să fie familiarizate cu această tehnică, pe când altele ar putea să vă pună o mână pe umăr și să vă urmeze îndeaproape. Informațiile de pe acest site vă oferă sfaturi cu privire la ghidarea cuiva care vă ține de braț, întrucât aceasta este metoda de folosire a unui asistent văzător pentru care sunt antrenate persoanele cu deficiențe de vedere. Totuși nu toată lumea beneficiază de instruire, acesta fiind motivul pentru care ar trebui să întrebați în prealabil nevăzătorul cum dorește să fie ghidat.

Pentru o deplasare sigură și eficientă stați lângă persoana nevăzătoare și lăsați-o să vă apuce de braț astfel încât să aibă degetele în dreptul cotului. Acordați timp suficient persoanei ghidate să vă prindă bine brațul înainte de a începe să mergeți. Nu contează dacă vă țineți brațul drept sau îndoit, atâta timp cât păstrați brațul fix și relaxat, iar partea superioară a acestuia verticală. Nu începeți să-l legănați sau să arătați cu el spre diverse lucruri. Mergând în această manieră, cu persoana pe care o ghidați ținându-vă de braț, aceasta se va afla întotdeauna cu cel puțin jumătate de pas în urma dvs., fiindu-i mai ușor să deducă din mișcarea corpului dvs. când schimbați direcția de mers.

Prin folosirea acestor tehnici veți fi în măsură să mențineți o conversație și veți fi de asemenea prima persoană care va întâlni orice obstacol. Persoana cu deficiențe de vedere va reacționa la mișcările brațului dvs. și la orice indicații verbale îi veți da. Deplasați-vă într-un ritm care este confortabil pentru amândoi și potrivit situației și locului în care vă aflați, potrivindu-vă pasul cu cel al persoanei ghidate.

Fiți atent la pericolele existente la nivelul capului, mai ales dacă persoana pe care o ghidați este mai înaltă decât dvs. Este foarte ușor să ghidați pe cineva într-o creangă joasă sau în parasolarul unui magazin. Urmăriți de asemenea stâlpii și bornele. Probabil veți constata că persoanele pe care le ghidați preferă să folosească marginile trotuarului pentru a evita astfel de obstacole. Țineți minte să lăsați spațiu suficient la ocolirea obstacolelor și pentru persoana ghidată.

Unele persoane preferă să meargă alături de dvs. fără să vă țină de braț. În anumite situații nevăzătorul poate instrui câinele ghid să vă urmeze. În acest caz înaintați cu o viteză normală, anunțând persoana ghidată când se apropie de curbe, uși, scări și borduri.

Bastonul curăță calea de deplasare aproximativ doi pași înainte

Bastonul curăță calea de deplasare aproximativ doi pași înainte

 

Persoana ghidată va prinde brațul chiar deasupra cotului

Persoana ghidată va prinde brațul chiar deasupra cotului

 

Fiți atent la pericolele existente la nivelul capului. Este foarte ușor să ghidați pe cineva într-o creangă joasă sau în parasolarul unui magazin

Fiți atent la pericolele existente la nivelul capului. Este foarte ușor să ghidați pe cineva într-o creangă joasă sau în parasolarul unui magazin

© 2006-2007 Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov; Web design: Elena Bloj și Eddie Toth.