Apăsați aici pentru a descărca broșura în format PDF (308 KB)
Cum să ghidați un nevăzător
Linii de conduită ce cuprind sugestii cu privire la asistarea persoanelor cu deficiențe de vedere
Sigla Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov

Străzi și borduri

 

Informați verbal persoana pe care o conduceți de câte ori ajungeți lângă o bordură, specificând dac㠄urcați pe bordur㔠sau „coborâți de pe bordură”. Faceți o mică pauză în fața bordurii, înainte de a călca în sus sau în jos, și persoana pe care o ghidați va simți schimbarea în mișcarea corpului dvs. prin intermediul brațului cu care o ghidați.

Fiți atent când vă apropiați de o bordură curbată, ca să vă asigurați că persoana pe care o conduceți ajunge la ea în același timp cu dvs.

Este important să nu presupuneți automat că dacă cineva stă la marginea străzii înseamnă că dorește să traverseze și prin urmare să fiți pregătit că oferta dvs. de a ajuta poate fi refuzată.

Traversați întotdeauna străzile folosind ruta cea mai scurtă, adică treceți pe cât posibil perpendicular pe axul străzii, nu într-un unghi înclinat.

Folosiți trecerea de pietoni dacă există, în caz contrar traversați în așa fel încât să existe suficient timp pentru ca persoana pe care o ghidați să treacă într-un ritm normal, fără să vă asumați riscuri.

Dacă vă despărțiți după traversarea străzii, spuneți persoanei pe care o ghidați unde se află și în ce direcție se îndreaptă.

Dacă persoana care v-a solicitat ajutorul pentru traversarea străzii are un câine ghid, traversați cu ea până la trecerea de bordura de pe partea opusă. Câinele ghid își va relua atribuțiile odată ce vă aflați din nou pe trotuar.

Traversați întotdeauna străzile pe ruta cea mai scurtă

Traversați întotdeauna străzile pe ruta cea mai scurtă

© 2006-2007 Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Brașov; Web design: Elena Bloj și Eddie Toth.